Technieuws

CE-apparatuur vreet meeste stroom

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Consumentenelektronica is een van de grootste energieverbruikers in Europa en de VS. De groei aan thuisapparaten is hier de belangrijkste oorzaak van. Dat zei Chris Calwell van Ecos Consulting op de Power Electronics Technology Exhibition & Conference in het Amerikaanse Long Beach.

De isolatie van huizen wordt steeds beter en de efficiëntie van verwarming, koeling en airconditioning neemt verder toe waardoor het relatieve energiegebruik hiervan vermindert. Consumentenelektronica vraagt echter steeds meer energie. Met name apparaten met een oplaadbare accu zoals mobieltjes en MP3-spelers springen hier inefficiënt mee om.

In vergelijking met de jaren zeventig van de vorige eeuw hebben consumenten vier keer zo veel elektronische apparaten in huis. Het energieverbruik piekt met name ‘s ochtends als mensen hun e-mail controleren en ‘s avonds als ze achter de computer of de televisie kruipen. De energiewinst uit de overstap van CRT- naar lcd-beeldschermen wordt tenietgedaan doordat de displays steeds groter worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content