Kort nieuws

CBS: pas innovatiebeleid aan op digitaliseringstrend

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het innovatiebeleid moet op de schop omwille van de oprukkende digitalisering, stelt het CBS in een vrijdag gepubliceerd rapport. Door digitalisering verandert niet alleen de manier waarop onderzoek en ontwikkeling worden uitgevoerd, maar ook hoe de opgedane kennis wordt gebruikt. Overheidsinstrumenten ter bevordering van innovatie moeten daarop worden aangepast, vindt het CBS.

Het onderzoeksbureau richt zich met name op de wbso. ‘Deze regeling is niet volledig technologie- en organisatieneutraal. Zij is nu vooral geschikt voor bedrijven die vooraf r&d inplannen en zelf het onderzoek doen. Er kan geëxperimenteerd worden met aanvragen achteraf en toelaten van wbso voor uitbesteed onderzoek’, aldus het rapport. De andere grote subsidieregeling voor r&d, de Innovatiebox, bevoordeelt volgens het CBS gevestigde spelers omdat de maatstaf in het verleden behaalde winst dankzij een innovatie is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content