Catrene opvolger van Medea+

Reading time: 1 minute

Author:

Het Europees onderzoeksprogramma voor micro- en nano-elektronica Medea+ gaat in 2008 door als Catrene (Cluster for Application and Technology Research in Europe on Nanoelectronics). In het initiatief werken onderzoeksinstituten en bedrijven aan de ontwikkeling van halfgeleiderproducten. Zowel de IC-bedrijven zelf als hun toeleveranciers doen mee. Catrene kan rekenen op een jaarlijks budget van zes miljard euro of vierduizend manjaren. De looptijd bedraagt vier jaar met de mogelijkheid tot nog eens 48 maanden verlenging.

Nieuw in Catrene is het Lighthouse-concept, waarin de rol van informatietechnologie in sociaal-economische problemen centraal staat. Dit programma beoogt onder andere energiebesparing, gezondheidszorg, transport en de wereldwijde concurrentie van Europa. De doelstelling van de Lighthouse-projecten is om op die gebieden met innovatieve oplossingen te komen en daarin marktleiderschap te verkrijgen of behouden. Catrene richt zich verder net als Medea+ op het versterken van Europa‘s intellectuele eigendom en op chipverpakking, lithografie, procestechnologie en silicium-op-isolatormaterialen.

Het Medea+-programma liep van 2001 en eindigt in 2008. Het bestond uit 77 deelprojecten, waaraan 450 organisatie deelnamen. Behalve grote bedrijven (38 procent) en onderzoeksinstituten (25 procent) deden ook veel MKB-bedrijven mee (37 procent). Eind november is het laatste Medea+-forum.