Kort nieuws

Casimir-subsidies 2006 toegekend

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) honoreert voor 2006 vijftien Casimir-subsidies, waarmee onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven samen een onderzoek kunnen uitvoeren. De onderwerpen lopen uiteen van grondwater en draaideuren tot kristallisatie en statistiek. Gerard Hoekstra van Lucent Technologies Nederland gaat onderzoeken of het gelijktijdige gebruik van meerdere verschillende draadloze netwerken tot prestatieverbeteringen leidt. Dit is van toepassing op mobiele apparaten. Deze gebruiken nu slechts een netwerk tegelijk, zelfs als er meerdere beschikbaar zijn.

Aan de Universiteit Twente krijgt Roy Kolkman van de vakgroep Biophysical Engineering een subsidie voor onderzoek aan fotoakoestiek, een methode om met lichtpulsen ultrageluidsgolven op te wekken en daarmee kleine bloedvaatjes in beeld te brengen. Hij gaat dit samen met de Europese tak van ultrageluidspecialist Esaote doen.

Ook het Leids Universitair Medisch Centrum sleept een Casimir-subsidie in de wacht, voor het ontwikkelen van software die medici helpt om met katheters in bloedvaten en het hart te navigeren. Dit kan de duur van behandelingen aanzienlijk verkorten waardoor patiënten minder lang blootstaan aan röntgenstraling.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content