Carole Jackson directeur van Astron

Reading time: 1 minute

Author:

De bestuursraad van NWO heeft Carole Jackson benoemd tot algemeen en wetenschappelijk directeur van Astron. Ze volgt Mike Garrett op, die afgelopen september hoogleraar astrofysica is geworden in Manchester. Vanaf april moet Jackson het radioastronomisch instituut in Dwingeloo door een belangrijke fase gaan leiden: met haar politieke, bestuurlijke en wetenschappelijke kennis en ervaring gaat ze een bepalende rol spelen in de realisatie van de extreem grote Square Kilometre Array-radiotelescopen (Ska) in West-Australië en Zuid-Afrika, een project waarvan Astron al jaren leidende partner is.

Jackson is op dit moment hoogleraar radioastronomie aan de Curtin University, directeur van het Curtin Institute for Radio Astronomy en wetenschappelijk directeur van het International Centre for Radio Astronomy Research, allemaal in het Australische Perth. Ze studeerde theoretische fysica in Cambridge en promoveerde er in de sterrenkunde. Na het behalen van haar bul in 1997 verhuisde ze naar Australië, waar ze een sleutelrol speelde in de ontwerpfase van het Ska-project. Haar onderzoeksinteresses liggen bij extragalactische radioastronomie.

‘Ik ben erg enthousiast om de leiding van Astron op mij te nemen in deze belangrijke fase’, reageert Jackson op haar nieuwe aanstelling. ‘Ik kijk ernaar uit dit team te begeleiden om een significante bijdrage te leveren aan de volgende fase van Lofar en aan de realisatie van Ska. Mijn doel daarbij is dat Astron zijn toonaangevende faciliteiten blijft aanbieden aan de Nederlandse radioastronomische gemeenschap en ook blijft investeren in innovatieve technologische ontwikkelingen en het actief betrekken van de industrie in waardevolle allianties.’