Interview

Buitenbeentje in Leuven

René Raaijmakers
Leestijd: 14 minuten

Met Roger Van Overstraete en Hugo De Man legde hij de basis voor Leuven als wereldwijd erkend zwaartepunt voor micro-elektronica. Toen Imec van de grond kwam, hield Willy Sansen echter vast aan zijn stiel: analoog chipontwerp. Dit jaar werd hij benoemd tot de eerste niet-Amerikaanse president van de Solid-State Circuits Society-divisie van de IEEE. Tijd voor een gesprek.

Als er iemand is die in de micro-elektronica zijn eigen weg kiest, dan is het Willy Sansen. In 1984 vertrokken zo‘n beetje al zijn collega-wetenschappers bij de KU Leuven in het zog van Roger Van Overstraeten om Imec te starten. Sansen niet, hij ging stug door met de universitaire afdeling Esat. ’Imec zei: we gaan technologie doen. Ik zei: technologie? Ik wil schakelingen maken!‘, lacht Willy Sansen als hij zijn keuze bij de historische splitsing ter sprake brengt.

We ontmoeten het fenomeen Sansen op zijn kamer in het statige departementsgebouw Elektrotechniek aan het kasteelpark Arenberg. Op zijn bureau een notebook van Apple. Sobere inrichting. Een lange vergadertafel en een kast met het Journal of Solid-State Circuits. Het past allemaal maar net. Op de achtergrond kwaken de kikkers en slaat de klok van het kasteel. Het gesprek kan beginnen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content