Kort nieuws

Brusselse test- en meetspecialist wordt expertisecentrum NI

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

National Instruments heeft NMDG overgenomen, een Brusselse specialist in hogefrequentiemetingen en netwerkanalyse. Het Belgische bedrijf houdt zelf op te bestaan; oprichter Marc Vanden Bossche en zijn team treden in Amerikaanse dienst en gaan vanuit hun kantoor in Brussel het Network Analysis Center of Excellence runnen. Dit nieuw opgezette expertisecentrum van NI heeft als takenpakket om in samenwerking met wereldwijde partners gebruikersprogramma‘s te leiden en meet- en modelleerarchitecturen te ontwikkelen. De in-circuit-emulatiesoftware die NMDG nu aanbiedt, zal National Instruments blijven verkopen en ondersteunen. Hetzelfde geldt voor de complementaire non-lineaire toevoegingen die de Brusselaars leverden voor instrumentatie van Rohde & Schwarz.

De geschiedenis van NMDG gaat terug tot 1990. Toen ging Vanden Bossche na zijn promotie aan het werk bij de R&D-club die Hewlett-Packard had gestationeerd bij de faculteit Algemene Elektriciteit en Instrumentatie (Elec) van de Vrije Universiteit Brussel. Deze groep onderhield nauwe banden met de HP-divisie Network Measurement and Description (NMD) in het Californische Santa Clara, die vectornetwerkanalysers (VNA‘s) ontwikkelde en commercialiseerde, en droeg daarom de naam NMDG, met de g van ’Group‘.

Met de afsplitsing van Agilent in 1999 ging het R&D-clubje over naar de HP-spin-off, die de ontwikkeling vier jaar later in licentie gaf aan Maury Microwave. Deze Amerikaanse fabrikant van laboratoriumsystemen sublicenseerde het IP weer aan de Brusselse engineers, die inmiddels op eigen benen waren komen te staan onder leiding van Vanden Bossche. De vijf jaar daarna werkten Maury en NMDG samen aan de eerste commercieel beschikbare large-signal network analyser (LSNA). In 2008 bundelden de Brusselaars hun krachten met Rohde & Schwarz om diens VNA geschikt te maken voor de analyse van hoogfrequentcomponenten als diodes, transistoren en versterkers.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content