Kort nieuws

Brussel weifelt bij overname digitale-kaartenmakers

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie trekt langer uit voor zijn onderzoek naar zowel de overname van Tele Atlas door Tomtom als de acquisitie van Navteq door Nokia. Navteq uit Chicago en Tele Atlas uit Gent produceren samen het leeuwendeel van de digitale wegenkaarten voor navigatieapparatuur. Als deze in handen komen van respectievelijk Nokia en Tomtom zou dat een oneerlijk concurrentievoordeel kunnen opleveren, denkt de EC. In beide gevallen hebben de betrokken partijen aangegeven dat de levering aan derde partijen niet in gevaar komt, maar de Europese Commissie wil klaarblijkelijk hardere garanties.

De EC zou uiterlijk 5 mei met een beslissing komen over de Tomtom-Tele Atlas-deal, maar heeft dat nu verschoven naar 21 mei. Eind november vorig jaar wonnen de Amsterdammers de biedingstrijd met concurrent Garmin rond de Gentse kaartentekenaar met een bod van 2,9 miljard euro. Brussel wilde toen negentig dagen voor een onderzoek naar de overname, maar verlegde de deadline al snel naar begin mei.

Ook voor de overeenkomst tussen Nokia en Navteq verlengt Brussel de onderzoeksperiode van negentig naar honderdvijfentwintig dagen. In oktober vorig jaar bood de Finse mobieltjesmaker 5,7 miljard euro voor het Amerikaanse bedrijf.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content