Britten verstoten uit Galileo


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Groot-Brittannië is na de brexit definitief geen partner meer binnen het Europese satellietnavigatieprogramma Galileo, hebben de overgebleven lidstaten van de EU besloten. Dat betekent een strop voor zowel de overheid als de Britse satellietindustrie.

Het venijn van het besluit zit in de public regulated service (prs). Galileo is een systeem dat meerdere diensten aanbiedt. Zo is is er een open signaal dat iedereen gratis kan gebruiken, en een commercieel signaal dat tegen betaling grotere nauwkeurigheid biedt. De prs-dienst is een nauwkeurig signaal speciaal voor overheden, en heeft belangrijke militaire toepassingen. De EU beschouwt dit als een strategische dienst die alleen voor EU-leden beschikbaar is.

Groot-Brittanië zelf vindt dat het een uitzonderingspositie verdient, want het heeft al meebetaald aan de bouw ervan. Maar de 27 overgebleven lidstaten zijn onverbiddelijk: als Groot-Brittannië geen onderdeel wil zijn van de EU, wordt het ook wat betreft Galileo als een niet-EU-land behandeld. Daardoor krijgt het geen toegang meer tot prs.

Het besluit betekent niet per se dat Groot-Brittannië geen gebruik meer kan maken van het prs-signaal, maar het mag er niet langer over meebeslissen en wordt afhankelijk van de EU. Bovendien doet het besluit flink pijn bij het bedrijfsleven. Tot nog toe was het Britse Surrey Satellite Technology de hoofdaannemer voor de payload van de Galileo-satellieten, maar dat wordt onder de nieuwe regels niet meer mogelijk. De onderdelen die met de prs-dienst te maken hebben, moeten een bedrijf binnen de EU als hoofdaannemer hebben. Niet-EU-leden mogen alleen nog als onderaannemer meedoen.