Your cart is currently empty!
Britten sturen licht uit glasvezel nog een paar meter door de lucht
Britse wetenschappers zijn er in geslaagd een optische datastroom uit een glasvezel draadloos naar een pc te verzenden over een afstand van drie meter. Daarmee denken ze een praktische methode te hebben om computers zonder conversie naar rf of elektrische signalen aan een glasvezelback-end te koppelen, met doorvoersnelheden tot in het Tbps-gebied tot gevolg. Bovendien is de methode ongevoelig voor interferentie met andere radiostandaarden – alhoewel de zender en ontvanger elkaar wel moeten kunnen zien.
Om de micrometers brede laserbundel vanuit de glasvezel naar de ontvanger te sturen, wordt de bundel versterkt en vervolgens een raster van vloeibare kristallen ingestuurd. Dit werkt als een optisch diffractierooster, dat een invallende bundel in een specifieke hoek afbuigt. Doordat het raster elektronisch te sturen is, kan de bundel naar een specifieke locatie in de ruimte gezonden worden. Een complementair diffractierooster buigt de bundel vervolgens af naar een optische detector.
De demonstrator kan gegevens met een snelheid van 37 Gbps overzenden op een enkele golflengte van het licht. De onderzoekers wisten de doorvoersnelheid echter te verhogen door verschillende golflengtes te gebruiken. Daarvoor was het nodig de kijkhoek bij de ontvanger te vergroten, want elke golflengte wordt iets anders afgebogen in het diffractierooster. Wanneer de kijkhoek werd opgeschroefd tot 60 graden, konden zes kanalen tegelijk gebruikt worden, met een verzamelde capaciteit van 225 Gbps tot gevolg. Met een wat bescheidenere kijkhoed van 36 graden zijn nog altijd drie kanalen mogelijk.