Technieuws

Britse start-up krijgt geld om nanobuis-interconnects uit te ontwikkelen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Surrey Nanosystems heeft 2,5 miljoen pond venture capital opgehaald om zijn CMos-vriendelijke groeiproces voor koolstofnanobuizen te commercialiseren. De Britse start-up wil de buisjes inzetten als vervanger van koper als geleider in interconnects. Het wordt namelijk steeds moeilijker koper op te brengen naarmate chipstructuren kleiner worden. ’De halfgeleiderindustrie heeft dringend nieuwe interconnectietechnologie nodig‘, zegt Surrey Nanosystems‘ CTO Ben Jensen. ’Als je bij siliciumvriendelijke temperaturen koolstofnanobuizen kunt groeien – en dat kunnen we – dan ligt er een enorme potentiële markt aan je voeten.‘

Koolstofnanobuizen, mits goed gestructureerd, zijn uitstekende geleiders. Toepassing in chipfabricage werd echter bemoeilijkt door hun syntheseproces. Dat vereist namelijk een temperatuur van zevenhonderd graden Celsius en dat is te hoog voor delicate chipstructuren. De Britten hebben een systeem gemaakt waar de temperatuur niet hoger komt dan 350 graden Celsius. Met het risicokapitaal gaan zij dit systeem doorontwikkelen om met 300-millimeterwafers overweg te kunnen. Tot op heden werkten ze met plakken van honderd millimeter.

Surrey Nanosystems komt voort uit het Advanced Technology Institute van de University of Surrey. Aanvankelijk richtte het bedrijf zijn pijlen op de researchmarkt, maar is er nu van overtuigd geraakt dat zijn systemen ook in de chipproductie thuis horen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content