Kort nieuws

Brinksma verruilt Esi voor rectorschap UT

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Ed Brinksma is per 1 januari voor vier jaar de nieuwe rector magnificus van de Universiteit Twente. Hij volgt Henk Zijm op, die zijn vierjarige termijn erop heeft zitten en zijn wetenschappelijke werk aan de UT weer oppakt. Op dit moment is Brinksma in Enschede deeltijdhoogleraar bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Embedded Systems Institute (Esi) in Eindhoven. Die baan zegt hij op. Het Esi is hard op zoek naar een opvolger.

Brinksma (51) is gekozen uit vijf kandidaten. Hij is een bètawetenschapper met een brede bestuurlijke ervaring, die volgens de voordrachtcommissie goed past in het college van bestuur. ’Ik vind het een hele eer en een fantastische uitdaging‘, aldus de aanstaand rector. ’Ik voel me zeer betrokken bij de Universiteit Twente en ook bij het technisch onderzoek en onderwijs en ga graag vanuit mijn visie met andere partners op de UT aan het werk.‘ In zijn nieuwe functie krijgt hij de taak om het profiel van de universiteit uit te dragen en de toekomstvisie verder te ontwikkelen, waarin bio, nano en ICT de speerpunten zijn.

Brinksma studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1982 is hij verbonden aan de UT, waar hij in 1988 promoveerde en in 1991 een benoeming kreeg als hoogleraar aan de toenmalige faculteit Informatica. Vanaf 2005 staat hij aan het roer van het Esi, een functie die hij combineert met een parttime hoogleraarschap bij de Twentse onderzoeksgroepen Formal Methods and Tools en Pervasive Systems en met een lidmaatschap van de Formal Methods-groep aan de TU Eindhoven. Bovendien is hij adjoint professor aan de universiteit van Aalborg in Denemarken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content