Kort nieuws

Bredaas nieuwbouwproject krijgt smart grid

Leestijd: 1 minuut

Enexis start volgend jaar een praktijkproef voor slimme energienetwerken in twee Bredase nieuwbouwwijken. Volgens de netbeheerder is het onderwerp van de proef niet zozeer de techniek, maar hoe huishoudens ermee omgaan. De apparaten spelen weliswaar in op vraag en aanbod van energie, maar bewoners moeten aangeven hoe zij daar gebruik van willen maken. De proef duurt twee jaar en er zijn rond de driehonderd huishoudens bij betrokken.

De nieuwbouwwoningen worden voorzien van zonnecellen, warmtepompen en houtkachels. Deelnemers aan de proef krijgen bovendien diverse intelligente apparaten in huis, aangestuurd door een centrale beheerscomputer. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld kiezen wanneer de wasmachine moet draaien: bij de laagste kosten of in de meest duurzame situatie. Deze voorkeur moeten zij via een website aangeven. De centrale computer baseert zich op de lokale energieprijs en de weersvoorspellingen.

Enexis is aangesloten bij het Smart Energy Collective, dat eind vorig jaar van start ging. Deze groep van Nederlandse energieleveranciers en hightechbedrijven richt zich op praktijkproeven en de ontwikkeling van businesscases rond smart grids.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content