Ingezonden brief

Brandbrief

Gosse Boxhoorn
Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar stond ons huis in de brand. De dakdekker had een foutje gemaakt bij het aanbrengen van de bitumen. Gister stond in deze krant het bericht dat sommige zonnepanelen een dakbrand kunnen veroorzaken. Er zijn 15 meldingen op de vele tientallen miljoenen zonnepanelen welke jaarlijks geplaatst worden. De kans dat u het slachtoffer wordt van een verkeersongeval is vele malen groter. Elke brand of elk ongeval is er een te veel. Producten en machines kunnen technische gebreken vertonen. Dat geldt voor auto‘s, kerncentrales en helaas ook voor zonnepanelen. Dit moeten we voorkomen en de fabrikanten doen er ook alles aan om dit te voorkomen.

Kwaliteit heeft zijn prijs. U verwacht dat een zonnepaneel een prestatie levert en heel lang meegaat. En dat u uw geld binnen een paar jaar terugverdient. Dat kan ook. Daarnaast vindt u het prettig dat het product op een milieuvriendelijke manier geproduceerd wordt, zonder kinderarbeid en dat de arbeiders gerespecteerd worden. In Europa is dat goed geregeld en moet elke fabrikant aan vele EU eisen voldoen. Door de moordende concurrentie als gevolg van ongelimiteerde staatssteun aan zonnepaneelfabrikanten in China is dit helaas buiten Europa niet overal het geval. De kwaliteit (opbrengst en levensduur) kan hierdoor fluctueren en dat kunt u helaas niet van de buitenkant van een zonnepaneel aflezen. Klanten van zonne-energieleveranciers verdienen een betere bescherming en voorlichting. Het wordt tijd dat er een keurmerk komt, waarbij alle aspecten van het produceren, zoals de kwaliteit van de grondstoffen, de arbeidsomstandigheden en het milieu gecontroleerd worden. Dat zou de consument helpen bij de keuze en biedt Europa weer een kans om banen te creëren in deze snelgroeiende Europese markt. De meeste zonnepanelen zijn prima en veilig, maar laat u vooral goed voorlichten, kijk naar de garanties en kies voor een betrouwbare producent. Een lage prijs kan dan wel eens een hele dure keuze zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content