Kort nieuws

Brabantse maakindustrie rondt eerste fase CPim-studie af

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

OEM‘ers en hun toeleveranciers concluderen dat nauwe samenwerking de concurrentiepositie van de Brabantse maakindustrie kan verbeteren. Dat bleek uit het seminar over de eerste fase van het Collaborative Product Innovation in Manufacturing-project (CPim). Onder regie van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (Bom) onderzochten Zuidoost-Brabantse OEM‘ers en hun toeleveranciers het afgelopen jaar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden. Programmamanager John Blankendaal van de Bom presenteerde half november de resultaten in de Bossche Kamer van Koophandel.

CPim is een initiatief van de Bom en het Telematica Instituut. Naast een omvangrijke groep toeleveranciers deden van OEM-zijde Assembléon, FEI en Philips mee. Volgens de participanten leidt een innige band tussen toeleverancier en OEM tot een sterkere concurrentiepositie voor de Brabantse maakindustrie verbeteren. Blankendaal: ’We moeten af van de u-vraagt-wij-draaien-mentaliteit en toewerken naar samen lachen, samen huilen. Het is zaak om strategische kennis en risico‘s te delen en niet bang te zijn voor wederzijdse afhankelijkheid.‘

De OEM‘ers blijken bereid te zijn mee te gaan in een samenwerking volgens het CPim-model, mits er sprake is van vertrouwen en openheid, de risico‘s en opbrengsten in balans zijn en leveranciers blijk geven van bereidheid om verder te kijken dan de waan van de dag. Zij krijgen er een snellere time-to-market en een kostenreductie voor terug. De toeleveranciers hebben er baat bij omdat hen niet het vel over de oren wordt getrokken bij de prijsonderhandelingen. OEM‘ers verwachtten namelijk van hen steeds innovatievere maar vooral ook steeds goedkopere oplossingen. Dat bijt elkaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content