Boxhoorn: keurmerk voor zonnepanelen


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

PV-ondernemer Gosse Boxhoorn pleit voor een keurmerk voor zonnepanelen, waarin de kwaliteit van de grondstoffen, de arbeidsomstandigheden en het milieu zijn opgenomen. Dat schrijft hij in een ingezonden brief aan Bits&Chips naar aanleiding van de ophef die ontstond nadat de Voedsel- en Warenautoriteit had gewaarschuwd voor brandgevaarlijke panelen van Scheuten Solar. Een keurmerk zou ’de consument helpen bij de keuze en biedt Europa weer een kans om banen te creëren in deze snelgroeiende Europese markt‘, aldus Boxhoorn.

De waarschuwing van de VWA en, in het kielzog daarvan, de mededeling van keuringsinstantie Kiwa dat zeker een kwart van de zonnepanelen ondeugdelijk is, heeft veel wrevel gewekt bij Nederlandse PV-bedrijven, omdat zij zonne-energie onnodig in een kwaad daglicht stellen. De kwestie zou uit haar verband zijn gerukt. In het geval Scheuten werd achter de schermen allang aan een oplossing gewerkt, zoals de meeste kwaliteitsproblemen met zonnepanelen in stilte – maar netjes – zijn opgelost.

Boxhoorn geeft een nieuwe dimensie aan deze discussie door erop te wijzen dat ’kwaliteit zijn prijs heeft‘ en dat Europese consumenten zich daar meer van bewust moeten zijn, schrijft hij in zijn ’brandbrief‘.