Kort nieuws

Bosch tweede koper piëzoproductiemachines Solmates

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

In december kondigde Solmates zijn eerste klant aan en gisteren kon het daar al een tweede klant aan toevoegen: Robert Bosch. Rond de zomer zal de UT-spin-off zijn Piezoflare 1200 leveren aan de Research and Advance Engineering-tak van het Duitse bedrijf. Solmates-CEO Arjen Janssens is blij met de tweede deal in korte tijd. ’Vooral omdat deze order komt van een wereldmarktleider in Mems-productie. Het toont aan dat er in de industrie interesse is voor onze depositietechnologie.‘

De Piezoflare 1200 is een machine om computerchips met flexibele lagen te produceren. Met een elektrische spanning kun je zo‘n dunne piëzolaag laten bewegen. Dit resulteert bijvoorbeeld in microspiegels, kleine vloeistofpompen of miniatuurschakelaars. Volgens Solmates is de technologie ook geschikt om een smartphone of tablet te laten fungeren als een beamer, om in de nabije toekomst echoscopieën goedkoper in productie te maken en om de ontvangst van mobieltjes te verbeteren.

De technologie van Solmates is pulsed laser deposition (PLD). Met een 248-nm-excimeerlaser schiet het systeem korte pulsjes uv-licht op het piëzomateriaal PbZrTiO3 (beter bekend als PZT). Het is een flits van hooguit tien nanoseconden, maar het licht is zo intens dat de temperatuur oploopt tot boven de tienduizend graden. Het gevolg is instantane verdamping en een plasmawolk waarin precies alle componenten zitten uit de target. Die wolk laat Solmates neerslaan op de wafer waardoor er een laagje van hoge kwaliteit ontstaat.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content