Kort nieuws

Bosch kapt rigoureus met solar

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Bosch heft zijn hevig bloedende Solar Energy-divisie op. Het concern stopt begin volgend jaar met de productie van ingots, wafers, zonnecellen en -modules. Ook door de ontwikkeling en marketing zet het een streep. De modulefabriek in het Franse Vénissieux en de aandelen in modulemaker Aleo Solar staan in de etalage en de plannen voor een productiefaciliteit in Maleisië zijn van de baan. Bosch Solar Cistech in het Duitse Brandenburg gaat voorlopig door als ontwikkelcentrum voor dunnefilmtechnologie. Drieduizend medewerkers zitten op de schopstoel.

De afgelopen vier jaar heeft Bosch verwoed geprobeerd voet aan de grond te krijgen in solar. Sinds 2008 zijn de marktomstandigheden echter drastisch veranderd: hevige concurrentie, vooral uit China, heeft de prijzen met wel veertig procent doen dalen. Ondanks uitgebreide maatregelen om de productiekosten te drukken, is het Duitse bedrijf er niet in geslaagd tegenwicht te bieden met technologische innovatie. ’We moeten erkennen dat we niet genoeg vooruitgang hebben geboekt om op termijn competitief en economisch verantwoord te kunnen opereren‘, aldus bestuursvoorzitter Franz Fehrenbach.

In vier jaar heeft Bosch maar liefst 2,4 miljard verlies geleden op de inspanningen, nog exclusief de kosten van de exit. ’Dat zijn verliezen die we met alle wil van de wereld niet kunnen accepteren en ook niet kunnen blijven aanvullen met geld uit andere activiteiten, hoeveel toekomst we ook zien in PV‘, stelt Fehrenbach. ’Zelfs een bedrijf als Bosch kan dat niet dragen‘, gaat CEO Volkmar Denner verder. ’Om het voortbestaan van het geheel te waarborgen, moeten we ons wel terugtrekken uit solar.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content