Bosch cofinanciert vermogenselektronische Imec-spin-off


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De Imec-spin-off Epigan heeft vier miljoen euro financiering opgehaald, onder meer bij Robert Bosch, om silicium wafers met een epitaxiaal laagje galliumnitride te gaan massaproduceren in Vlaanderen. Het vorig jaar in stilte opgerichte bedrijfje levert al 100- en 150-millimeterplakken. Het geld zal het gebruiken om zijn capaciteit uit te breiden en de ontwikkeling naar 200-millimeterplakken voort te zetten.

Galliumnitride (GaN) wordt met name toegepast in de RF-vermogenselektronica vanwege de snelle schakelsnelheid en het gunstige dynamische gedrag van het materiaal. In andere hogespanningstoepassingen, zoals voedingen en inverters, is de samengestelde halfgeleider minder populair. Dat is vooral een kostenkwestie: in euro‘s legt GaN het af tegen siliciumcarbide. Verwonderlijk is dat niet, want grote wafers van GaN zijn niet te maken en dus moet het op een substraat worden aangebracht. Deze keuze is uit saffier of … siliciumcarbide.

Bij Imec loopt al jaren een onderzoeksprogramma om silicium als alternatief substraat te introduceren, dat nu commerciële vruchten begint af te werpen. ’Wij zijn trots te zien dat een zeer innovatief project van lange duur heeft kunnen leiden tot de creatie van een veelbelovende spin-off, die Imec-technologie op de markt brengt‘, zegt CEO Luc Van den hove van Imec.

Epigan heeft drie investeerders achter zich weten te scharen: Capricorn Cleantech Fund, Robert Bosch Venture Capital en LRM. Robert Bosch is een producent van vermogenselektronische modules en systemen en verleent als zodanig een legitimiteit aan de technologie en visie van Epigan. Capricorn zit erin vanwege de vele groene afzetgebieden die GaN-vermogenselektronica kan bedienen, zoals zonnecellen, windmolens en elektrische voertuigen. Epigan heeft gekozen voor de Research Campus Hasselt in Limburg, het gebied waar LRM bestemmingen zoekt voor zijn risicokapitaal.