Kort nieuws

Bos jaagt durfinvesteerders de grens over

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Als de plannen van Wouter Bos doorgaan, vertrekken risico-investeerders wellicht naar het buitenland of stoppen ze er helemaal mee. Bos wil de winst van de geldschieters extra belasten. Als de Tweede Kamer instemt met het voorstel, betalen de investeerders niet meer 1,2 procent maar 52 procent belasting. ’Dit is een klap voor de industrie. Velen zullen hun werk vanuit België of Luxemburg gaan doen‘, zegt Rob Thielen van Waterland Private Equity in het Financieele Dagblad.

De belastingverhoging die Bos voorstelt, is onderdeel van een groter plan om de hoge beloningen in het bedrijfsleven in te perken. De minister wil ’de winst van private equity-managers evenwichtiger belasten‘.

Bos‘ plan heeft mogelijk een vervelende consequentie. ’Als het doorgaat, dan stoppen wij ermee‘, stelt Floris van Alkemade van Solid Ventures in de zakenkrant. Als de durfkapitaalkraan dichtgaat, ’is dat rampzalig voor het innovatiebeleid‘. Waar het ministerie van Economische Zaken geld vrijmaakt voor jonge innovatieve ondernemers, trekken de collega‘s van Financiën juist de handrem aan, klinkt het vanuit de lefgeldmarkt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content