Boost voor Russische medische-scannerontwikkelingen Philips

Reading time: 1 minute

Author:

Philips heeft een gezamenlijk R&D-programma afgekondigd met drie Russische onderzoeksinstituten voor het verbeteren van CT-, Pet- en Spect-scanners. De Eindhovenaren pompen 2,5 miljoen euro in de samenwerking, die een duur krijgt van vijf jaar. Het programma moet een impuls geven aan de Russische ambities van Philips rond deze technologie. Een jaar geleden gaven de Eindhovenaren een licentie op Pet- en Spect-technologie zodat Rusland er zijn eigen scanners mee kan bouwen. Het land wil op die manier onafhankelijk blijven van buitenlandse leveranciers. Philips zegt dankzij het onderzoeksprogramma ook te kunnen profiteren van de Russische kennis.

Het programma richt zich met name op materialen voor scintillatoren, essentiĂ«le scanneronderdelen die onzichtbare straling omzetten naar zichtbaar licht waar de fotodetectoren iets mee kunnen. De drie instituten – de Saint Petersburg State Polytechnical University, het Vavilov State Optical Institute en het Ioffe Physical Technical Institute – zijn alle drie toonaangevend op dit gebied, zegt Philips. Het samenwerkingsverband moet de gevoeligheid van de scintillatoren en daarmee de scanners verder verbeteren. Ook gaan de onderzoekers werken aan beeldverwerking en -reconstructies.

Het onderzoek loopt via de universiteit in Sint-Petersburg en wordt uitgevoerd samen met de Philips-onderzoekslaboratoria in Eindhoven, Hamburg en Parijs.