Technieuws

Boeing gebruikt Handshake-technologie

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Philips-start-up Handshake Solutions heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Boeing om de brede inzet van klokloze IC‘s te bevorderen. De R&D-afdeling Phantom Works van de Amerikaanse vliegtuigbouwer gaat de Eindhovense technologie en de bijbehorende gereedschappen gebruiken in het Clockless Logic, Analysis, Synthesis and System-project (Class) van het Defense Advanced Research Project Agency (Darpa). Doel van dit initiatief is het bieden van een infrastructuur voor de bouw van grootschalige asynchrone circuits, ter ondersteuning van hun mainstream toepassing. Class loopt sinds 2004 en focust momenteel op de ontwikkeling van demonstrators en prototype IC‘s om de haalbaarheid van klokloze chips aan te tonen in veeleisende omgevingen. Handshake Solutions levert de daarvoor benodigde technologie- en toolinglicenties. Daarnaast heeft het projectteam uitgebreide ondersteunende diensten uit Eindhoven tot zijn beschikking, inclusief een volledige training. ’Het Class-project bewijst het groeiende belang van klokloos ontwerp in de halfgeleiderindustrie‘, stelt Handshake-CEO Wouter van Roost. De samenwerking maakt het mogelijk om de problemen rond design-closure, energiebezuiniging en ruisreductie het hoofd te bieden, aldus Boeing.

Asynchrone chips hebben geen klok, de dirigent die op IC‘s het ritme aangeeft van het rekenwerk. Dat spaart een boel energie. Klokloze circuits zijn daarnaast energiezuinig doordat de delen die niet actief zijn, geen stroom verbruiken. Onderdelen geven het rekenwerk aan elkaar door tot het karwei is geklaard. Dan worden de gegevens doorgesluisd en schakelt het betreffende blok zichzelf uit.

Handshake Solutions is een businesslijn die valt onder Philips Technology Incubator. Dit onderdeel bevat bedrijven die worden gerund als start-ups, met Philips als kapitaalschieter. Handshake richt zich op ontwerpkennis voor asynchrone chips. Philips Research maakte eind jaren negentig met succes diverse klokloze proef-IC‘s, onder meer voor de DCC-speler. Semiconductors past de technologie sindsdien toe in de 8051-gebaseerde Mifare-controllers voor contactloze chipkaarten. Handshake Solutions werkte eerder met het Engelse Arm aan een asynchrone Arm9-versie voor draagbare elektronica.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content