Bodem verdwijnt onder Alcatel-Lucents succesverhaal

Reading time: 2 minutes

Author:

Het gaat minder goed met Alcatel-Lucent dan verwacht. Vergeleken met de beklinking van de fusie in april 2006 tussen de Franse telecomgigant en zijn Amerikaanse branchegenoot is de marktwaarde van het bedrijf deze maand met niet minder dan 44 procent gedaald, van 26 miljard euro naar 14 miljard euro. Waar voorzitter Serge Tchuruk vorig jaar nog stijging van de winst per aandeel beloofde na de sluiting van het eerste boekjaar, heeft de fusiegroep het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van maar liefst 336 miljoen euro.

In dezelfde periode van het voorbije jaar wist Alcatel-Lucent nog een winst te noteren van 302 miljoen. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte het ook nog 199 miljoen euro winst, alhoewel de neerwaartse spiraal toen al duidelijk zichtbaar was. De omzet daalde met 3,7 procent van 4,5 miljard in het eerste kwartaal naar 4,33 miljard euro in het tweede. Eveneens blijken de overheadkosten nog altijd niet verminderd, is de eerder aangekondigde omzetstijging uitgebleven en maken de herhaaldelijke winstwaarschuwingen en hoge schulden de aandeelhouders wantrouwend en terughoudend.

Analisten wijten de neerwaartse spiraal aan integratie- en concurrentieproblemen, te vage productplannen, prijsdruk, een ondoorzichtige handelskoers en hoge schulden. Sommigen noemen de fusie al een ’fiasco‘. CEO Patricia Russo wijst de samensmelting als oorzaak voor alle problemen van de hand en geeft de schuld aan de snel veranderende telecomindustrie. Het bedrijf bespoedigt zijn in gang zijnde reorganisaties zoals het wereldwijd schrappen van 12.500 banen en gaat zich richten op kostenbesparingen, zo luidt haar verklaring.

Kredietanalist Leandro de Torres Zabala ziet, net als veel van zijn collega‘s, 2007 als een overgangsjaar. Hij gelooft nog altijd in het langetermijnsucces van de telecomreus: ’Het bedrijf heeft de voordelen van productie op zeer grote schaal, een uitbreidende R&D-capaciteit en productportfolio, een geografisch gevarieerde klantenbasis en aanzienlijke mogelijkheden tot kostenbesparing.‘