Kort nieuws

Bluebird dingt met ‘3D-foundry’ mee in race High Tech Top Projecten

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Een consortium van 25 voornamelijk Nederlandse bedrijven en universiteiten heeft een subsidieaanvraag ingediend in het kader van de High Tech Top Projecten, het met honderd miljoen euro gevulde ’crisispotje‘ van EZ. Het is de bedoeling een productielijn op te zetten voor de fabricage van 3D-chips, waarin de verschillende lagen in plaats van externe draden met ’directe‘ verticale connecties verbonden zijn – de zogenaamde through-silicon vias. Chipmakers kunnen hier ’onder begeleiding‘ gestapelde chips produceren. Dat levert hen kostenbesparingen en op termijn ook prestatiewinst op.

Met deze aanpak proberen de Bluebird-partners halfgeleiderbedrijven van hun koudwatervrees af te helpen. Het vereist grote investeringen om met verticale integratie, zoals chipstapeling ook wel wordt genoemd, aan de slag te gaan. In plaats daarvan kunnen ze nu terecht bij een ’3D-foundry‘. Als het bevalt, legt het consortium natuurlijk met plezier een eigen lijn voor hen aan. De ambitie is om een vijfde van de toekomstige 3D-chipmachinemarkt te verzekeren, een markt die wordt geschat op meer dan een miljard dollar in 2015.

Het Bluebird-initiatief kan rekenen op de steun van de drie grote Nederlandse halfgeleidermachinebouwers ASMI, ASML en Besi. Daarnaast doet een groot aantal mkb‘en mee. ’Het overgrote deel van de benodigde machines bleek door Nederlandse partijen geleverd te kunnen worden. De kunst is om die te integreren tot een volwaardige productielijn‘, vertelt business developer Bart Dirx van TNO, dat het Bluebird-initiatief op de rails heeft gezet. Voor de functies die niet met Nederlandse inbreng kunnen worden gerealiseerd, werden Europese partners gezocht. Prominente niet-Nederlandse deelnemer is Imec: het Leuvense instituut zal de lijn huisvesten. Een stukje van de onlangs gestarte uitbreiding is daarvoor naar verluidt al gereserveerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content