Technieuws

Biocompatibele inkt moet oormerken vervangen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Somark Innovations claimt een inkt te hebben ontwikkeld om dieren en zelfs mensen te kunnen identificeren. Het Amerikaanse bedrijfje zegt de inkt in te kunnen brengen in de vorm van een soort tatoeage en binnen een meter te kunnen aflezen. Deze methode zou in de plaats komen van de bekende gele oormerken of andere chiploze RF-identificatie.

Over de achtergrond van Somarks vinding is niet veel bekendgemaakt. De inkt zou ’geometrisch gerangschikte micronaalden‘ bevatten, die geen chemische of biologische reactie opwekken. De inkt blijft in de huidlaag zitten.

Volgens de Amerikanen is hun technologie veiliger dan de bestaande methoden. Chips of labels kunnen immers makkelijk worden verwijderd, zeggen ze. In het tijdperk van de gekkekoeienziekte, waarbij het traceren van de herkomst van vlees van groot belang is, zou dat niet moeten mogen. Daarnaast mikt Somark op identificatie van proefdieren of zelfs militairen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content