Your cart is currently empty!
Bindend studieadvies verhit de gemoederen
Minister van OCW Maria van der Hoeven opperde aan het begin van dit academische jaar om het bindende studieadvies landelijk in te voeren. Ook de vereniging van universiteiten VSNU pleitte hier onlangs voor. De technische universiteiten reageren terughoudend. De TU Delft wil er niet aan, de Universiteit Twente ziet het als laatste redmiddel en de TU Eindhoven ziet meer in een ’dringend studieadvies‘.
De pleitbezorgers denken dat het bindende studieadvies de kwaliteit van het onderwijs verhoogt. Dit staat momenteel hoog op de agenda bij de universiteiten. Zij experimenteren met manieren om getalenteerde studenten te stimuleren, bijvoorbeeld via aanvullende honoursprogramma‘s. De Universiteit van Maastricht gaat de komende jaren het collegegeld terugbetalen van studenten die bij de beste 3 procent horen. Het bindende studieadvies zou het algemene niveau omhoog kunnen krikken. Op het moment haalt 41 procenten van de studenten zijn diploma binnen zes jaar. Na acht jaar is 65 procent afgestudeerd. Volgens de VSNU komt dit met een bindende studieadvies op 80 procent uit.
De TU Delft zet hier vraagtekens bij, gebaseerd op resultaten bij de Universiteit Leiden. Die voerde het bindende studieadvies in 1997 in. Het aantal studenten dat zijn propedeuse binnen één jaar haalt nam sterk toe, maar het aantal afgestudeerden na zes jaar blijf praktisch gelijk. Ook de Universiteit Twente ziet het bindend studieadvies niet als zaligmakend. De instelling heeft het middel wel opgenomen in zijn plannen voor een hoger rendement, maar zal eerst andere maatregelen toepassen. Daaronder vallen het bijspijkeren van eerstejaars in wiskunde en een intensievere studiebegeleiding.