Binc koppelt alarminstallatie en bewakingscamera’s aan mobieltje

Reading time: 6 minutes

Author:

Met financiële steun van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij gaat Sioux-spin-off Binc volledig geautomatiseerde meldkamerdiensten ontwikkelen en verkopen. Er is al een eerste klant en ‘s werelds grootste distributeur van beveiligingsoplossingen heeft het Eindhovense systeem uitgeroepen tot meest vernieuwende product van 2010.

Je bent net op een feestje als je een telefoontje krijgt van de meldkamer: het alarm in je woning of je bedrijf is afgegaan. Je trekt je jas weer aan en rijdt ernaartoe, om ter plekke te moeten constateren dat er niks aan de hand is. ’Bij meer dan negentig procent van de meldingen is het loos alarm‘, weet Yves Wintraecken, directeur van het nieuwe bedrijf Binc. ’Wij brengen de alarmsignalen en eventuele camerabeelden naar de mobiele telefoon en de pc, zodat de gebruiker op afstand de situatie kan checken en indien nodig met een druk op de knop een hulpdienst kan inschakelen.‘

Binc (Be in Control) is een afsplitsing van het Eindhovense softwarehuis Sioux. Met tien techneuten van het moederschip en financiële steun van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (Bom) en het Spin-Offfonds Brabant gaat het jonge bedrijf begin volgend jaar de markt op met volledig geautomatiseerde meldkamerdiensten voor bedrijven en particulieren in Europa en Noord-Amerika. Binc zegt zich te onderscheiden van de bestaande spelers doordat het als enige een oplossing biedt die alarm en video integreert op de mobiele telefoon.

Geen cryptische boodschap

Wanneer het alarm afgaat, krijgt niet de meldkamer een seintje, maar het systeem van Binc. Dat stuurt dan een sms‘je naar de eerste contactpersoon. Als die het bericht niet oppakt binnen de ingestelde tijd, sms‘t het systeem de volgende op de lijst, net zo lang totdat iemand reageert. Op zijn mobieltje krijgt de ontvanger automatisch een plattegrond van zijn gebouw te zien met daarop de geïnstalleerde sensoren en of ze zijn afgegaan. Een tweede scherm toont de getriggerde detectoren met uitgebreidere informatie, zoals een link naar een video. Op basis van de informatie bepaalt de ontvanger in een derde scherm of hij het alarm doorzet naar de brandweer of de politie, of dat er niets aan de hand is. In het eerste geval brengt het systeem de betreffende instantie automatisch op de hoogte. Ten slotte krijgen alle gecontacteerde personen bericht over de alarmafhandeling.

Het belangrijkste voordeel is dat het systeem onnodige bezoeken vermijdt, niet alleen van de gebruiker maar ook van de hulpdiensten. ’Het alarm is nu 100 procent geverifieerd, in plaats van 95 procent vals‘, zegt Sioux-CEO Hans Duisters, die mee aan de wieg stond van het Binc-concept. ’Onze digitale connectie naar de hulpdiensten bevat ook een link naar de eventuele video, maar dan in hoge resolutie, zodat ze de situatie zelf eerst in detail kunnen bekijken.‘ De grafische weergave op het mobieltje geeft bovendien beter inzicht. ’De gebruiker krijgt geen cryptische boodschap à la ’alarm in zone 4, code R23‘‘, legt Wintraecken uit, ’maar een accurate plattegrond met een exacte locatie van de sensoren en uitgebreide statusinformatie. Daardoor weet hij direct precies wat er aan de hand is, helemaal als er ook nog video beschikbaar is.‘

Voor de installateur zijn er eveneens legio voordelen. ’Ons systeem is eenvoudig aan te sluiten op bestaande alarm- en camerasystemen‘, stelt Wintraecken. ’Daarbij ontdekt en configureert het de verschillende beveiligingscomponenten volautomatisch. De installateur hoeft vervolgens alleen nog het pand en de aanwezige sensoren in kaart te brengen op de plattegrond en de gewenste telefoonnummers in te geven voor de opvolging. Na installatie kan hij het systeem remote monitoren en eventuele defecten op afstand analyseren, zodat hij beter voorbereid is op een reparatiebezoek. De kosten voor installatie en onderhoud zijn dus aanzienlijk lager en mede doordat we de meldkamer buitenspel zetten, is de aanschafprijs scherp.‘

’Met Binc is het alarm 100 procent geverifieerd, in plaats van 95 procent vals‘, zegt Hans Duisters, CEO van moederbedrijf Sioux.
’Bij onze verkenning zijn we op een gat in de bewakingsmarkt gestuit: er is behoefte aan een onafhankelijke partij die alarm- én video-oplossingen integreert op de mobiele telefoon‘, aldus Binc-directeur Yves Wintraecken.

Android, Blackberry, Iphone, Symbian

De Eindhovense oplossing bestaat uit de Binc Box in de meterkast van de woning of het bedrijf, de Binc Server bij Sioux en de Binc App op de mobiele telefoon. De detectoren en sensoren in het gebouw hangen nog steeds aan de alarminstallatie. De analoge lijn die hieruit komt, voert echter niet meer naar het telefoonnetwerk, maar naar de Binc Box. Waar het alarmsysteem voorheen belde met de meldkamer, praat het nu met dat kastje, dat de data omzet naar het Internet Protocol (IP) en via de digitale snelweg doorgeeft aan de server. Camera‘s zijn aan te sluiten op de Ethernet-poort van de box, eventueel met een digitale videorecorder of een hub ertussen, waarna de beelden weer over het internet naar de server gaan.

De Binc Server combineert de binnenkomende signalen. Vervolgens zoekt hij de gegevens van de eerste contactpersoon erbij: telefoonnummer, type toestel en GUI, gebruikte resolutie, en verstuurt hij een binaire sms, die ervoor zorgt dat de Binc App op het mobieltje opstart en de plattegrond met sensorinformatie genereert. ’Deze techniek om grafische informatie te tonen in combinatie met binaire sms hebben we gepatenteerd‘, vult Wintraecken aan. De server loopt zo de bellijst af totdat hij binnen de ingestelde tijd een reactie terugkrijgt. Als dat een verzoek is om een hulpdienst in te schakelen, stuurt hij een bericht naar de instantie die is ingevoerd voor het incident, met eventueel een link naar de hogeresolutievideo. In een laatste stap informeert de server de gecontacteerden over de opvolgactie.

De Binc App draait op alle typen mobieltjes: Android, Blackberry, Iphone, Symbian, en werkt met een touchinterface, een qwertytoetsenbord of numerieke ingave. Als er internettoegang is, maakt de toepassing het mogelijk om de eventuele camerabeelden van het incident te downloaden en te bekijken, waarbij de server de videokwaliteit al heeft afgestemd op de schermresolutie van de telefoon. Voor als er geen verbinding met internet is, omdat er geen bereik is of omdat dit niet in het abonnement zit, stuurt de Binc Server ook een e-mail naar de gebruiker, zodat die de beelden altijd op zijn computer kan terugzien.

Het Binc-systeem bestaat uit de Binc Box in de meterkast, de Binc Server bij Sioux en de Binc App op de mobiele telefoon.

Ideeënmotor

Binc is het resultaat van negen maanden war room, waarbij Hans Duisters en Yves Wintraecken heel wat ideeën de revue hebben laten passeren. ’In onze sessies hebben we drie trends gesignaleerd: er komen steeds meer camera‘s, die steeds slimmer worden, steeds meer mobieltjes, die steeds meer kunnen, en steeds meer breedbandverbindingen‘, vertelt Wintraecken. ’Dit hebben we gecombineerd met beeldverwerking, omdat Sioux daar al heel actief is, en ons Machine2World-platform voor remote monitoring. Zo zijn we uitgekomen op een paar interessante applicatiedomeinen, met bewaking als meest veelbelovende. Dit segment hebben we helemaal in kaart gebracht: bestaande toepassingen, spelers, behoeftes en kansen, en dat wereldwijd. Daarbij zijn we op een gat in de markt gestuit: er was nog geen onafhankelijke partij die alarm- én video-oplossingen integreert.‘ Om behalve de commerciële ook de technische haalbaarheid aan te tonen, hebben Sioux-techneuten ten slotte een prototype gebouwd.

Met deze propositie zijn Duisters en Wintraecken op zoek gegaan naar extra geld voor de volgende stap, die van productontwikkeling. Dat hebben ze gevonden bij de Bom, die de spin-off financieel ondersteunt in ruil voor een minderheidsbelang. Een eerste afnemer is ook al binnen: installateur Bergoens uit het Belgische Maaseik. ’Mijn klanten vragen al een tijdje om een integrale oplossing voor alarm en video zoals Binc die biedt‘, verklaart directeur Erik Segers de betrokkenheid van zijn bedrijf. ’Ik verwacht dat zeventig procent van hen voor deze nieuwe oplossing zal kiezen.‘ Adi Global Distribution is zelfs zo onder de indruk dat ‘s werelds grootste distributeur van beveiligingsproducten Binc heeft uitgenodigd om als meest vernieuwende oplossing van 2010 acte de présence te geven tijdens zijn klantenbeurs op 24 september.

’De 24e laten we het systeem zien zoals dat zal functioneren voor de eindgebruiker in een woning of bedrijfspand‘, aldus Wintraecken. ’Dan denken we nog zo‘n drie maanden nodig te hebben om remote service en andere interessante functionaliteit voor de installateur toe te voegen. Op 1 januari willen we de markt op.‘

Ondertussen staat de ideeënmotor voor een volgende versie niet stil. ’We willen bijvoorbeeld uitbreiden op domoticagebied‘, licht Duisters toe. ’Daarbij kun je denken aan de mogelijkheid om lampen in het gebouw aan en uit te doen met je mobieltje, of om het alarm in te schakelen als je de deur al uit bent. Verder zou het handig zijn als je het signaal op afstand zou kunnen uitschakelen. De huidige certificatie-eisen laten dat echter nog niet toe.‘