Opinie

Bezint eer ge begint

Angelo Hulshout
Leestijd: 3 minuten

Heeft u zichzelf wel eens geobserveerd bij het aanpakken van een probleem of, als u het halfvolle glas verkiest boven het halflege, bij het aangaan van een uitdaging? Is het u dan ook opgevallen dat u vrijwel meteen in termen van oplossingen begon te denken? Misschien is het u niet opgevallen, maar ik ben er vrijwel zeker van dat dit het geval is. Het is namelijk iets wat naar mijn bescheiden en zeker niet wetenschappelijk onderbouwde mening een eigenschap van de moderne mens is.

Zonder denken in oplossingen waren we nooit tot onze belangrijkste uitvindingen gekomen. Dit wordt al snel duidelijk als we even aannemen dat een van onze voorvaderen de vuistbijl heeft ontdekt op het moment dat hij werd aangevallen door een holenbeer. De persoon in kwestie heeft zich waarschijnlijk snel gerealiseerd dat waar weglopen niet werkt, terugslaan de enige uitweg was. Hij greep de dichtstbijzijnde hanteerbare steen om de daad bij het woord te voegen.

Met dit gegeven in het achterhoofd verbaasde het me recent dat heel veel ontwikkel- en architectuurmethodieken voor software, waaronder een deel van de beperkte set in mijn boekenkast, ons proberen te vertellen dat we eerst uitgebreid moeten gaan analyseren wat nu eigenlijk het probleem is. Er bestaan ten aanzien van architectuur een aantal heuristieken die zelden of nooit in twijfel worden getrokken. Eén daarvan stelt dat kwaliteit niet achteraf kan worden toegevoegd. Dit is een generalisatie van vergelijkbare uitspraken die elke software-engineer en -tester wel zal herkennen: performance moet je in het ontwerp al meenemen, betrouwbaarheid kun je niet toevoegen door te testen, enzovoort. Helaas is het in veel gevallen maar al te waar dat zodra functionaliteit belangrijker wordt dan andere kwaliteiten, we uiteindelijk door de mand vallen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content