Interview

Betere software met meer vrouwen

Nieke Roos
Leestijd: 6 minuten

Sinds juli vorig jaar is Marieke Huisman hoogleraar softwarebetrouwbaarheid aan de Universiteit Twente. In haar oratie eind januari zette ze uiteen hoe ze denkt zo dicht mogelijk bij foutloos werkende programma’s te komen. Daarbij ziet ze een belangrijke rol weggelegd voor vrouwen.

‘Ik las eens een artikel over Marissa Mayer, de voormalige president en ceo van Yahoo. Daarin stonden zinnen als: ‘Ondanks dat ze de hele dag tussen de nerds zit, houdt ze wel van leuke jurkjes.’ Dat helpt niet mee om informatica aantrekkelijker te maken voor vrouwen’, stelt Marieke Huisman, kersvers hoogleraar softwarebetrouwbaarheid aan de Universiteit Twente. ‘Een meisje dat denkt: haar wil ik worden, denkt ook: maar dan kom ik wel de hele dag tussen de nerds te zitten.’

Behalve voor betrouwbare software maakt Huisman zich sterk voor meer vrouwen in de ict. In Nederland is dat toch vooral een mannenbastion. Dit probleem speelt al op school: slechts tien procent van de studenten die in 2017 begonnen aan een hogere ict-opleiding is vrouw, zo berichtte RTL Nieuws onlangs. In Europa is Nederland daarmee een van de slechtste jongetjes in de klas, aldus het medium.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content