Promotie

Beter model laat robot sneller en beter lassen

Marianne Vincken
Leestijd: 4 minuten

Om de bewegingen van robots in drie dimensies nauwkeurig en snel te voorspellen, is een goed systeemmodel nodig. Zeker als zo‘n robot een nette las moet leggen en de complexe geometrie van een product moet volgen. Rob Waiboer onderzocht het probleem op de Universiteit Twente.

Vooral in de automobielindustrie maar ook bij de productie van medische instrumenten is laserlassen steeds gebruikelijker. Een robot beweegt het uiteinde van de glasvezel waar laserlicht uitkomt naar de plek waar de las moet komen. Een lenzensysteem focust de laser op het product. Door de hoge temperatuur smelt een deel van het metaal. Bij afkoeling zijn de delen dan met elkaar verbonden.

Dat proces moet steeds sneller en nauwkeuriger. Snelheden van 100 mm per seconde en nauwkeurigheden van 0,1 mm zijn heel normaal. Bovendien moet voor een nette las de snelheid heel constant zijn. Er zijn robotsystemen die hieraan voldoen, een vijfassige stellage bijvoorbeeld. Dit is echter een dure oplossing, die ook nog eens niet rondom een product en niet binnen een carrosserie kan lassen. Vandaar dat ingenieurs vaak kiezen voor een zesassige robot, die goedkoper maar onnauwkeuriger is. Daarvan proberen ze de bewegingsnauwkeurigheid op te voeren. UT-promovendus Rob Waiboer richtte zijn promotieonderzoek op dit onderwerp.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content