Technieuws

Beter hersencellen doormeten met IC-ontwerpmethoden

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Imec doet op de Date-conferentie zijn strategie voor diepe-hersenstimulatie uit de doeken. Met elektrische stimulatie zijn de symptomen van sommige aandoeningen zoals bijvoorbeeld Parkinson en oorsuizen tegen te gaan, maar de hedendaagse hersenprobes zijn vrij primitief: de millimeters grote elektroden pakken een heel gebied van vele zenuwcellen tegelijk aan en meten niet de elektrische activiteit van de hersenen. Imec werkt met chiptechnologie aan probes die individuele zenuwcellen kunnen aanspreken en doormeten. Daarvoor legde het onderzoekscentrum de probes vol met elektroden van tien micrometer in doorsnede.

Imec gebruik een eindige-elementenmethode om het elektrische veld rond de probe te simuleren met het Comsol-pakket. Ook de mechanische eigenschappen tijdens het implanteren werden met Comsol onderzocht. Daarmee zegt Imec methodes te hebben uitgedokterd om het elektrische veld nauwkeurig te sturen en met hoge precisie te kunnen stimuleren. PE

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content