Bètastudenten klagen bij minister over wiskundeonderwijs


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Achttien studieverenigingen hebben een open brief gestuurd aan onderwijsminister Van der Hoeven om hun beklag te doen over het wiskundeniveau op de middelbare school. De studenten zijn met name kritisch over de plannen om het aantal uren wiskunde in het voortgezet onderwijs omlaag te brengen. ’Wij zijn boos. Wij merken dat wij het universitair niveau eigenlijk niet aankunnen‘, schrijven de studenten op hun website. ’Gevolg is dat veel studenten nu aansluitingscursussen nodig hebben om het universitaire niveau te halen. Sommige universiteiten passen hun wiskundig niveau zelfs naar beneden toe aan‘, staat in de open brief. De schrijvers stellen dat dit komt door de invoering van de Tweede Fase.

In de plannen voor het aanpassen van de Tweede Fase krijgen leerlingen met het Natuur&Techniek-profiel minder uren wiskunde B. Zij kunnen dit met het vak wiskunde D compenseren, maar dat is niet verplicht. ’Het ligt volgens ons meer voor de hand om het verplichte deel van het wiskundeonderwijs te verzwaren in plaats van te verlichten. De verlichting van het bètaonderwijs binnen het vwo staat immers haaks op de algemeen gewenste versterking van het innovatieve kenniskarakter van de Nederlandse economie‘, staat in de brief.

De brief werd opgesteld door studieverenigingen van technische opleidingen aan de beide universiteiten van Amsterdam en de universiteiten van Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Twente en Utrecht. Samen vertegenwoordigen zij zo‘n 10 duizend studenten.