Bètafaculteit Groningen bezuinigt vijf miljoen

Author:

Reading time: 2 minutes

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen gaat de komende jaren vijf miljoen euro bezuinigen. De faculteit verkeert al enige tijd in een financiële crisis. Vooral het onderzoek zal flink moeten inleveren. De wetenschappelijke staf krimpt en enkele vacatures voor hoogleraren worden ingetrokken. Daarnaast heft de universiteit enkele groepen en thema‘s op, waaronder biomedische technologie, farmacochemie en optische wetenschappen. In totaal gaat 52 fte verloren, waarvan twintig via ontslag. Ook verdwijnen de vier wetenschapswinkels van de faculteit.

De reorganisatie zat er al een tijdje aan te komen. Decaan Douwe Wiersma hekelt de kenniseconomieplannen van het kabinet. ’De enige conclusie die je kunt trekken, is dat ze het niet serieus menen. Het is belachelijk beleid‘, zegt hij in de Universiteitskrant. ’Wie groei wil, moet investeren. Dat is een ijzeren wet in de economie. Waar president Bush het Amerikaanse onderzoeksbudget verhoogt, probeert Nederland toponderzoekers aan zich te binden met een efficiencykorting.‘ Het kabinet stelde een efficiencykorting in en gaf geen compensatie voor gestegen loonkosten. De gestegen olieprijzen resulteerden in een toename van de energierekening met 2 miljoen euro en betekenden de nekslag.

Volgens het NWO staat de reorganisatie in Groningen niet op zichzelf en komt de financiële basis voor de Nederlandse wetenschap in gevaar. Bezuinigingen, versnippering van subsidieverstrekking en de leegloop van studenten eisen steeds meer hun tol. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau. ’Iedere keer gaat er een dun plakje vanaf en opeens is de situatie zo dramatisch dat iedereen vraagt: wie heeft dit laten gebeuren? En dan hebben we een decennium nodig om het allemaal weer op te bouwen‘, zegt Mark Kas, coördinator informatica van het NWO. Gebiedsdirecteur exacte wetenschappen van het NWO Annejet Meijler pleit voor een financiële bodem die losstaat van het aantal studenten. Daarnaast pleit ze voor het samenvoegen van alle financieringsprojecten om de overhead te verkleinen.