Bestse ontwikkelafdeling Dräger sluit deuren (update)

Reading time: 2 minutes

Author:

Het Duitse Dräger Medical doekt zijn Nederlandse ontwikkel- en productieafdeling in Best op. Hierdoor verdwijnen zo‘n honderddertig vaste arbeidsplaatsen, waarvan ongeveer vijftig R&D-functies. Op het moment werkt het bedrijf aan een sociaal plan voor deze werknemers.

De Bestse Dräger-vestiging houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van beademingsapparatuur voor spoedeisende toepassingen zoals ambulances en traumahelikopters en voor thuissystemen. Net zoals Medtronic dat een jaar geleden deed met zijn vestiging in Arnhem, gaat Dräger de Nederlandse ontwikkel- en productieactiviteiten onderbrengen bij zijn hoofdvestiging. Dit is gevestigd in Lübeck, zo‘n vijftig kilometer boven Hamburg. Het bedrijf wil daarmee een kostenbesparing doorvoeren die nodig is vanwege de economische crisis. De vestiging in Best is het afgelopen jaar al ingekrompen door de inhuurkrachten de deur te wijzen.

Naast de hoofdvestiging in Lübeck en de Bestse afdeling heeft Dräger nog ontwikkel- en productiecentra in de Verenigde Staten en China. De maatregel heeft geen gevolgen voor deze vestigingen. Ook de verkoop- en ondersteuningsafdeling in Zoetermeer met zo‘n 150 medewerkers blijft ongemoeid.

Wrang is dat gisteren drie voorstellen van Dräger Best waren goedgekeurd in de kenniswerkersregeling, onder de noemer ’The Best approach to survive the crisis‘. Het gaat om een project bij het Erasmus MC om de bloedsomloop te meten, een project bij de TU Eindhoven om aan draadloze energieoverdracht te werken en een project bij de TU Delft om de veiligheid van medische systemen te verbeteren. Wat er nu met dit voorstel zal gebeuren, is nog onduidelijk.