Redactioneel

Beste Rob,

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Zo’n dertig jaar geleden begon Philips in jouw geliefde stad Eindhoven, op het terrein dat nu de High Tech Campus heet, met de bouw van het chipfabriekje WAX. Het concern wilde daarmee zijn achterstand in IC-technologie inlopen, waarna een gloednieuwe zusterfabriek in Nijmegen het echte productiewerk op zich zou nemen. Het is allemaal anders gelopen met het Megaproject – lang verhaal – en WAX is allang weer afgebroken. Zodoende werd de fab in Nijmegen niet met de gedroomde state-of-the-art chips gevuld, maar met producten die meer in de traditie van Philips Halfgeleiders stonden.

Nu, beste Rob, dient zich een herkansing aan: een ‘Nederlandse’ leading-edge chipfabriek. In alle eerlijkheid moet ik daarbij aantekenen dat Eindhoven waarschijnlijk niet de meest aangewezen plaats is om die neer te zetten, maar ik ga ervan uit dat jij als boegbeeld van de Brainport-beweging desalniettemin bereid bent je in te spannen om de fab deze kant op te laten komen. Stel je eens voor wat dat voor de internationale uitstraling van de regio zou doen!

Voor de achtergrond van dit verzoek verwijs ik graag naar het interview met Carl-Christian Buhr, rechterhand van eurocommissaris Kroes. Daarin komen twee revolutionaire ontwikkelingen naar voren: a) de Europese Commissie gaat niet moeilijk doen over staatssteun aan een fab, en b) de lidstaten mogen daarvoor zelfs putten uit de structuurfondsen. Kortom: de Europese Unie haalt de belangrijkste obstakels neer om chipmakers die aan het front meedoen naar Europa te halen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content