Author:
René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits & Chips.
Reading time: 3 minutes
Graag stuur ik je via deze weg mijn hartelijke felicitaties. Alweer zet je een nieuwe stap om van Philips een lichtvoetige winstgevende reus te maken. En wat voor een stap! Dit keer geen miljardenverkoop of gemakzuchtige greep naar hakbijl of slagersmes. Nee, je kondigt een vrij eenvoudige herstructurering aan, en prompt reageert de markt juichend. Op een negatief gestemde beurs stegen jouw ’flippen‘ meteen 3,5 procent in waarde. Analisten verdrongen zich voor de microfoons om positieve quotes af te geven. Ik heb dit keer geen lelijk woord van die horzels gelezen.
’Wij verwelkomen deze nieuwe doelstelling, omdat het een heldere lijn uitstippelt en omdat het een inspirerende doelstelling is‘, riep een analist van Petercam. Nog zo eentje van Dresdner Kleinwort: ’Hoewel we geloven dat we dit soort vooruitzichten bij de meeste bedrijven niet serieus hoeven te nemen, geldt dat niet voor Philips. Deze plannen stijgen duidelijk uit boven onze verwachtingen.‘
Je zet een agressieve doelstelling neer om over drie jaar een rendement op de omzet te bereiken van 10 procent. Da‘s best heftig. Want bij de door jou voorspelde groei van 6 procent betekent dit dat Philips eind 2010 op een omzet van ongeveer 34 miljard euro een winst gaat maken (voor rente, belasting en afschrijving) van 3,4 miljard euro. Blijkbaar vindt de markt die doelstelling realistisch en dat is denk ik de grote winst.
Gelukwensen wil ik ook uitspreken namens je medewerkers. Ik kom ze zo nu en dan tegen en het is verfrissend om te zien dat de stemming er weer in zit. Mensen maken graag deel uit van een winnend team. De waarde van het merk Philips stijgt. Jullie sprongen in de Business Week-ranglijst van meest innovatieve bedrijven van de 67e naar de 38e plaats en daarnaast voer je allerlei ranglijsten aan van meest aantrekkelijke werkgever. Dit is voor een groot deel aan jouw leiderschap te danken.
Natuurlijk, op een supertanker als Philips heb je hier en daar altijd clubjes bureaucraten die niet vooruit willen. Ik hoop dat het je lukt om die overgebleven rotte plekjes snel te verwijderen. Maar goed, laat ik hier de stemming verder niet bederven. Dit is jouw feestje en dat mag je vieren.
Goed dat je eindelijk duidelijkheid schept over consumentenelektronica. Die activiteit gleed in enkele decennia af van wereldformaat tot speler in de marge. De CE-wereld is er een van glitter en glamour, maar Philips behaalde met CE ook na een grootscheepse herstructurering slechts een rendement van 3 tot 4 procent. Maar dan Domestic Appliances, de veel kleinere speler in elektrische tandenborstels, scheerapparaten en koffiezetters. Bij de loodgieters van de elektronicamarkt gaat het er allemaal wat bescheidener aan toe, maar ze zetten wel marges neer van 15 procent. Van dat soort cijfers durven ze bij CE al decennialang niet meer te dromen.
Ik vind het dan ook een geniale zet van je om Dap-topman Andrea Ragnetti naar voren te schuiven als CEO van de nieuwe sector Consumer Lifestyle, waarin CE en Dap samengaan. Hij lijkt me de aangewezen man om Philips‘ consumentenelektronica meer common sense bij te brengen en nieuw leven in te blazen. Want om in de CE-markt head on tegen Aziatische giganten als Panasonic en Samsung te concurreren, daar is geen beginnen meer aan. Philips zal zijn CE-producten met innovatieve ideeën van de toegevoegde waarde moeten voorzien die ook Senseo en Sonicare kenmerken. Iets extra‘s, waarvoor consumenten graag een paar euro meer willen neertellen.
Goed dat je CE-CEO Rudy Provoost op Licht zet. Heel tactisch dat je de aanstaande pensionering van Licht-CEO Theo van Deursen aangrijpt voor deze move. Rudy heeft zijn sporen verdiend, maar de troetelbelg van Philips is intussen te veel vergroeid met het CE-apparaat om een echte vernieuwing te kunnen doorvoeren. Zijn ervaring lijkt me nodig om de lichtactiviteiten in het digitale tijdperk verder te loodsen.
Gerard, ik wil niet klef doen, maar permitteer me nog een laatste bedankje. Uitgerekend jij en een aantal andere Philips-managers laten op dit moment zien dat je door techniek te studeren op de leukste posities terecht kunt komen. Dat je van pakweg het Canisius College in Nijmegen of de collegebanken van de TUE kunt belanden op posities waarin je de wereld kunt veranderen. Misschien kun je iets bedenken om dat wat meer bij de Belgische en Nederlandse jeugd onder de aandacht te brengen. De hele technologiegemeenschap zal je er dankbaar voor zijn.