Besi ziet omzet en winst kelderen

Reading time: 1 minute

Author:

In het derde kwartaal heeft BE Semiconductor Industries een omzet geboekt van 72,1 miljoen euro. Dat is maar liefst 30 procent minder dan het voorgaande kwartaal en een even grote keldering ten opzichte van het derde kwartaal in 2014. De nettowinst kwam uit op 6,3 miljoen euro tegenover de 15,5 miljoen uit het tweede kwartaal en de 21,5 miljoen uit K3’14.

Besi had al gewaarschuwd dat de resultaten in het afgelopen kwartaal zouden tegenvallen. Begin september kondigde de Duivense machinebouwer daarom een nieuwe reorganisatieronde aan waarbij onder meer het personeelsbestand met zo’n 10 procent zal krimpen. In Nederland zouden minder dan vijftien arbeidsplaatsen verloren gaan, het grootste deel via natuurlijk verloop.

‘Sinds eind augustus zit de industrie in een dip door een overschot aan halfgeleidervoorraden en productiecapaciteit, en door zwakkere economische omstandigheden in China’, zegt Besi-topman Richard Blickman. ‘De teruggang heeft vooral effect op de vraag van Aziatisch subcontractors naar geavanceerde verpakkingsmachines.’ Die neergaande trend maskeert, volgens Blickman de goede resultaten die Besi boekt op andere terreinen. ‘We zien een sterke groei in thermo compression bonders (TCB’s) en diesorteersystemen. Ook op het gebied van singulation en trim & form ontwikkelt de markt zich positief.’

Besi is voorzichtig met voorspellingen voor het lopende kwartaal. Het verwacht dat de omzet hooguit 10 procent zal afwijken ten opzichte van het derde kwartaal. Dat kan positief of negatief uitpakken.