Technieuws

Berkeley Lab toont superlens

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory hebben wat zij noemen een superlens gemaakt. Ze slaagden erin afbeeldingen te projecteren met een resolutie die ongeveer een veertiende kleiner is dan de gebruikte golflengte. Aangezien de Amerikanen om mid-infrarood licht gebruikten, zijn de kleinste details in de afbeeldingen ongeveer een micrometer klein.

Verrassend genoeg is de superlens niet gemaakt van metamaterialen, waarvan al langer op papier bekend is dat ze de diffractielimiet kunnen omzeilen. Het concept blijkt moeilijk in de praktijk te brengen, vooral omdat metamaterialen moeilijk te fabriceren zijn en veel licht absorberen.

Het bijzondere vergrootglas uit Berkeley heeft die nadelen niet, zeggen de onderzoekers. Hun lens bestaat uit een stapeltje epitaxiale nanolagen van verschillende materialen met een zogenaamde perovskiet-kristalstructuur, die minimale absorptie en verstrooiing vertonen. De laagstructuur reconstrueert de evanescent lichtgolven, die objectdetails kleiner dan de golflengte herbergen maar al na zeer korte afstand uitdoven. Conventionele lenzen ’zien‘ deze golven daarom zelden of nooit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content