Opinie

Bergen en dalen

Cees Jan Koomen
Leestijd: 3 minuten

Onlangs bezocht ik Silicon Valley samen met een jonge Nederlandse technologieondernemer. Het doel was om inzicht te krijgen in hoe een technologiebedrijf kan worden ’gewaardeerd‘. Ik bedoel natuurlijk niet waardering in de zin van erkenning van iemands kunnen en weten, maar in de zin van financiële waardering. Dit belangrijke getal is verbonden aan het lot van de ondernemer en zijn bedrijf, want zijn financieringsmogelijkheden hangen daar sterk vanaf.

Een startend bedrijf gaat door een aantal fasen in zijn ontwikkeling. Financiering gaat aanvankelijk privé, via moonlighting (een tweede job) wellicht, maar op een gegeven moment zal dat allemaal niet voldoende meer zijn. Het team moet worden uitgebouwd, materiaal gekocht, ontwikkeling opgeschroefd, enzovoorts.

Dan komt externe financiering om de hoek kijken. Dat kan met een banklening, maar een bank wil garanties. Bij een start-up kun je een dergelijke garantie niet geven. Er is geen omzet en de financiële balans is uiterst zwak. Ondernemers kunnen in grote problemen komen en zelfs failliet gaan wanneer leningen niet kunnen worden afgelost.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content