Kort nieuws

Benelux helpt Esa ruimte 3D in kaart te brengen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Nederland en België hebben verschillende bijdrages geleverd aan de donderdag gelanceerde Gaia-ruimtetelescoop van Esa. Zo is TNO verantwoordelijk voor de Basic Angle Monitoring Opto Mechanical Assembly, een systeem van siliciumcarbide dat met een laser en spiegels de kleinste afwijkingen in het toestel signaleert. Daarnaast ontwierp de Nederlandse instelling nauwkeurige zonnepositiesensoren, die Moog Bradford uit Heerle, bij Bergen op Zoom, vervolgens bouwde. Het Belgische Spacebel ontwikkelde de Payload Data Handling Unit, een massageheugen dat wetenschappelijke gegevens van zeven video-eenheden opslaat en dan doorstuurt naar de grondstations. Dutch Space verzorgde hardware en software om verschillende onderdelen te testen voor vertrek naar de ruimte.

Met Gaia (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics) wil Esa ongeveer een miljard objecten in de Melkweg driedimensionaal in kaart brengen met een nauwkeurigheid van 0,001 procent. Dit moet een beter inzicht geven in de mechanismen achter de vorming van sterrenstelsels. De telescoop moet ook de innerlijke werking van sterren bestuderen en het mogelijk maken om de invloed van donkere materie beter te beoordelen, alsmede exoplaneten opsporen en de afbuiging van lichtstralen door zwaartekrachteffecten nauwkeurig opmeten. Per dag zal Gaia veertig miljoen waarnemingen doen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content