Your cart is currently empty!
Bemoedigende resultaten voor nieuwe aanpak van kanker door Philips en TUE
Het idee van Philips en de TUE om kankermedicijnen via vetbolletjes af te leveren in een tumor en ze daar via ultrageluid vrij te maken, staat stevig overeind. Dat schrijft promovenda Mariska de Smet in haar proefschrift dat ze vandaag verdedigt. Alhoewel de technologie nog niet op mensen is uitgeprobeerd, blijkt uit proeven met ratten dat de medicijndosis lokaal sterk verhoogd kan worden en dat de tumorgroei inderdaad geremd wordt.
Philips en de TUE doen al geruime tijd onderzoek naar de aanpak, die MRI en ultrageluid samenbrengt. Alleen wordt ultrageluid hier niet ingezet voor beeldvorming, maar voor de behandeling: door krachtige ultrageluidgolven via bundelvorming te richten, warmt het weefsel lokaal op. Dit staat bekend als High Intensity Focused Ultrasound of Hifu. Door dit in een MRI uit te voeren, is dit proces nauwkeurig te richten en bij te sturen. De methode kan gebruikt worden om sommige gezwellen te doden. Philips vermarkt de methode op het moment voor bestrijding van vleesbomen en onderzoekt de toepassing voor andere gezwellen.
De aanpak kan ook worden ingezet om kankermedicijnen zeer lokaal in de tumor af te leveren. Hiervoor wordt het geneesmiddel verpakt in temperatuurgevoelige vetbolletjes die in het bloed geïnjecteerd worden. Wanneer ze bij het gezwel komen, doet de Hifu ze door een kleine temperatuurverhoging smelten en laten ze hun inhoud vrij. De grote belofte is dat de rest van het lichaam veel minder merkt van het medicijn, waardoor bijwerkingen afnemen en de dosis omhoog kan. Door ook een MRI-contrastmiddel in de bolletjes te stoppen, kan het hele proces bijna realtime gevolgd worden.