Kort nieuws

Belgische postbodes sporen gestolen fietsen op

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Bpost en Zetes hebben een oplossing ontwikkeld waarmee postbezorgers tegelijk met hun dagelijkse rondje de omgeving kunnen afspeuren naar gestolen of zoekgeraakte rijwielen. ‘Fietsendiefstal is een plaag en onze mensen gaan dagelijks alle straten in het land af’, verklaart Nico Cools van de Belgische post hoe zijn bedrijf op het idee is gekomen. ‘Voor de implementatie van het traceersysteem hebben we vervolgens Zetes in de arm genomen.’

Fietsen die deelnemen aan de ontwikkelde Cyclosafe-oplossing hebben een kastje vastgeklonken zitten aan hun frame met daarin een rfid-chip. Het device wordt actief zodra de eigenaar voor het eerst inlogt op de speciale site die Bpost hiervoor heeft opgezet. Daarbij wordt de unieke identificatiecode in de chip geregistreerd in een centrale Zetes-database.

De postbodes rijden rond met een draagbare rfid-reader die continu de omgeving scant en van elk gedetecteerd Cyclosafe-kastje de code uitleest. Via bluetooth gaat het id naar het mobieltje van de bezorger, dat het doorstuurt naar de database in de cloud. Een applicatie van Bpost checkt of de bijbehorende fiets opgegeven staat als gestolen of zoek. Als dat het geval is, krijgt de lokale politie een seintje, plus de geolocatie van het rijwiel. Uit privacyoverwegingen bewaart het systeem deze locatie apart van de gebruikersgegevens.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content