Kort nieuws

Belgische elektronica leidt Ariane 5 in goede banen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

In opdracht van Astrium, de ruimtevaartdivisie van EADS, ontwikkelt Thales Alenia Space in België de elektronica voor achttien nieuwe Ariane 5-draagraketten. Per stuk levert het bedrijf uit Charleroi 23 subsystemen. Deze regelen de elektriciteitsdistributie aan boord, sturen de beweegbare straalpijpen aan tijdens de vlucht, berekenen de positie in de ruimte, leiden de scheiding van de trappen in goede banen, klappen de kappen weg die de lading beschermen tijdens de passage door de atmosfeer en activeren de bereikbeveiliging bij afwijkingen in het traject. De nieuwe draagraketten worden gelanceerd tussen 2017 en 2019.

Het nieuwe contract is een bestendiging van de relatie tussen Astrium en Thales Alenia Space België, die al meer dan veertig jaar loopt. In de 215 Arianes tot op heden geproduceerd zitten bijna vierduizend componenten en subassemblages uit Charleroi. Daarnaast hebben de Walen alle testbenches verzorgd, inclusief de vitale opstellingen voor de eindcontroles en voor de lanceringsvoorbereiding.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content