Kort nieuws

Belgisch instituut brengt vondst ASML in de praktijk

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Belgische Institut National des Radioéléments (IRE) gaat zelf medische isotopen produceren op basis van een idee van ASML. De twee organisaties richtten vorig jaar een Nederlands vehikel op om de technologie verder uit te werken, maar na toekenning van een subsidie trekt België de productie naar zich toe. ASML blijft vanaf de zijlijn ondersteuning bieden.

Het gaat om de productie van molybdeen-99 (Mo-99), het meest gebruikte medische radio-isotoop. Tijdens experimenten om met vrije-elektronenlasers euv-straling op te wekken, realiseerde ASML’er Patrick de Jager zich dat de opstelling zich ook leende om Mo-99 te maken. Hij had op tv gezien dat de leveringszekerheid van het isotoop gevaar loopt omdat de kernreactoren waarin het wordt gemaakt verouderen.

IRE, een van de grootste leveranciers van medische isotopen ter wereld, financierde de eerste stappen om het concept uit te werken zelf en krijgt nu van de Belgische overheid een subsidie van 52 miljoen euro om daarmee door te gaan. Daarna bekostigt het instituut zelf een productielijn in Fleurus. Naar verwachting begint de proefproductie over vijf jaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content