Kort nieuws

België en Nederland volgers op EU-innovatielijst

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

In de nieuwste innovatieranglijst van de Europese Unie staan België en Nederland nog altijd bij de volgers, op respectievelijk de zesde en achtste plaats. Beide landen krijgen goede punten voor hun sterke en open onderzoeksinfrastructuur, hoog opgeleide arbeidskrachten en het aantal wetenschappelijke publicaties en patenten. Maar met hun private R&D-investeringen en de mate waarin research zijn weerslag heeft op de verkoopcijfers scoren ze slechter dan gemiddeld. De achterstand op de door Scandinavische landen gedomineerde top wordt ietsje ingelopen.

Uit het Innovation Union Scoreboard blijkt verder dat Europa in mondiale context geen vooruitgang boekt. ’Als Europa stilstaat, dan zien we de VS aan de horizon verdwijnen, terwijl opkomende landen ons in de nek hijgen‘, treurde eurocommissaris Máire Geoghegan-Quinn. Zij denkt dat de Europese inspanningen te gefragmenteerd zijn en stelt dan ook voor om in 2014 tot een verenigde Europese Onderzoeksruimte te komen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content