Kort nieuws

Belangrijke Esa-post voor directeur SRon

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

SRon-directeur Roel Gathier wordt vanaf juli voorzitter van de commissie die beslist over het wetenschappelijke programma van de Europese ruimtevaartorganisatie (Esa). Hij is al sinds 2011 vice-voorzitter van de commissie. De aanstelling geldt voor de duur van twee jaar, met de mogelijkheid van een derde jaar.

SRon spreekt over een prestigieuze benoeming die gezien kan worden als erkenning voor de verdiensten van het Nederlandse ruimteonderzoek voor Europa. De programmacommissie besluit over wetenschappelijke missies van Esa en bepaalt daarmee de inhoud van het onderzoeksprogramma. Nederland draagt al vanaf het begin van het Europese ruimteonderzoek bij aan ruimtemissies. Voor de komende periode wil Nederland onder meer bijdragen aan de Japans/Europese Spica-infraroodtelescoop en een nieuw groot röntgenobservatorium.

De Esa beschikt over een jaarbudget van een half miljard euro, bijeengebracht door alle landen die lid zijn. Nederland draagt hier een kleine vijf procent van bij.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content