Technieuws

Beetje schudden helpt Mems vooruit

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Op nanoschaal plakt en kleeft alles, maar een smeermiddel is er niet – dat is een typisch macroscopische oplossing. Voor Mems is dat een lastig probleem, omdat de wrijvingskrachten er dikwijls voor zorgen dat er geen beweging meer te krijgen is in de minuscule bewegende onderdeeltjes – ’stiction‘ heet dat ook wel. Onderzoekers uit Modena en Tel Aviv bekeken of simpelweg een beetje schudden helpt.

Omdat atomen zich zodanig ordenen dat hun gezamenlijke energie minimaal is, moet er altijd een barrière overwonnen worden om op nanoschaal iets in beweging te zetten. Een intuïtieve oplossing, al enkele jaren geleden gesuggereerd, is om wat te schudden, maar goed onderzocht was dat nooit.

De Italiaanse en Israëlische onderzoekers testten de hypothese met een STM. Door het oppervlak te laten vibreren, bleek de naald inderdaad veel soepeler over het oppervlak te glijden. Hun conclusie: met schudden is frictie op atomaire schaal in essentie uit te schakelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content