Beeldbellen op de beurs met Waalse terminal

Reading time: 3 minutes

Author:

Binnenkort beleeft IP Trade zijn debuut op de beursvloer, als het zijn Profile-lijn van IP-gebaseerde multimediaterminals introduceert. Met deze ’trading turrets‘ richt de starter uit Angleur bij Luik zich op handelaren in obligaties, die de toestellen kunnen gebruiken om te (beeld)bellen, contacten te managen en data te versturen. De apparaten zijn uitgerust met de embedded database ExtremeDB van McObject, die draait op het Windows XP Embedded-besturingssysteem van Microsoft.

In de multimediaterminals van IP Trade beheert ExtremeDB de profielen van eindgebruikers. Deze bevatten een lijst van telefoonnummers, andere contactdata en shortcuts daarnaartoe, logs van de belgeschiedenis, veiligheidsinformatie en andere realtime gegevens die de handelaren nodig hebben om hun werk goed te doen. Door de software van McObject te gebruiken, hoefden de Walen de databasecode niet helemaal van de grond af op te bouwen. Dat scheelde ze zes programmeurmaanden.

’De indexeerfunctionaliteit, de simultane toegangscontrole en de transactionele ondersteuning vrijwaart ons van de moeilijke taak om een datamanagementlaag te ontwikkelen die de vereiste opties biedt om een handelsomgeving te visualiseren en te organiseren‘, verklaart Vincent Zander, hoofd ontwikkeling bij IP Trade. ’Daarnaast biedt ExtremeDB onder meer een intuïtieve programmeerinterface, support voor internationalisering en XML-extensies.‘

Door ExtremeDB te gebruiken, bespaarde het Waalse IP Trade zes programmeurmaanden bij de ontwikkeling van zijn Profile-multimediaterminal voor beurshandelaren.

Voor Windows XP Embedded heeft het bedrijf uit Angleur gekozen vanwege de duurzaamheid en de hoge prestaties. Als een ander voordeel van het besturingssysteem noemt Zander de ondersteuning van USB, die IP Trade in staat stelt om een breed scala aan randapparatuur aan te sluiten op zijn terminals. Bovendien verwacht het bedrijf zo te kunnen profiteren van de alomtegenwoordige Microsoft-technologie in banken en andere financiële instellingen.

De Profile-lijn van trading turrets is uitgerust met twee Pentium M-processoren van Intel en een TMS320C6415-500-DSP van Texas Instruments. Daarnaast beschikken de systemen standaard over 256 Mbyte DDRam, 1 Gbyte Compactflash voor het OS en de toepassingen, een 15 inch aanraakscherm, Bluetooth-functionaliteit en poorten voor Gigabit Ethernet, een microfoon, RS232 en USB 2.0. Via de G729a-codering met akoestische echo-onderdrukking zijn maximaal 27 Voip-verbindingen te leggen (zeven full-duplex en twintig inkomende audiokanalen). Voor de signalering gebruiken de apparaten het SIP-protocol met uitbreidingen van Avaya en Cisco.

De multimediaterminal komt in vier smaken. Deze verschillen in het aantal handsets en luidsprekers dat maximaal is aan te sluiten, het aantal conversaties dat ten hoogste is te voeren en de meegeleverde randapparatuur. Het instapmodel, de Profile-@K, kan twee hoorns en één speaker herbergen en tot zes gesprekken in goede banen leiden; de meest uitgebreide versie, de Profile-EK, kan overweg met zes handsets, twee boxen en twintig conversaties, heeft een ingebouwde vingerafdruklezer en de optie om een smartcardreader en een webcam in te prikken.

IP Trade is vorig jaar opgericht door een groep van vier engineers die samen veertig jaar ervaring hebben in het bankwezen, de IT en de telecom. Aanleiding was hun observatie dat de globale beweging naar IP-netwerken voor data, spraak en video aan de financiële wereld voorbij leek te gaan. De beursvloer bleef het terrein van de bedrijfseigen TDM-voiceswitch. Met geld van verschillende geïnteresseerde banken, financiële instellingen en kapitaalschieters stortten de vier zich daarom op de ontwikkeling van IP-gebaseerde terminals.