Technieuws

Bedekte zonnecel absorbeert licht beter

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Ook al hebben Stanford-onderzoekers het oppervlak van een zonnecel voor zestig procent bedekt met goud, toch absorbeert hij meer licht dan de meeste conventionele exemplaren. De winst is te danken aan silicium nanopilaren, die door het edelmetaal prikken. De absorptie tot 97 procent is een gevolg van een complex samenspel van fotonen en elektronen, dat het goudoppervlak vrijwel transparant maakt voor het licht. Tegelijk blijkt het geheel zeer effectief in het afvoeren van energie.

Nanostructurering is niets nieuws in het zonnecelonderzoek, maar de insteek is meestal alleen manipulatie van fotongedrag. Door gelijktijdig fotonen én elektronen te managen, proberen de Amerikanen de geleidende stroken waarmee doorsnee zonnecellen zijn getooid overbodig te maken. Deze stroken stellen zonnecelmakers voor een dilemma: hoe dikker de stroken, hoe beter elektronen worden afgevoerd, maar ook hoe meer invallend licht wordt gereflecteerd. Deze uitruil gaat niet op voor hybride goud-silicium-oppervlak.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content