Technologie

Batterij koelt chip of zonnecel

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Als je toch vloeistof door je elektronica of zonnecel pompt om te koelen, kun je daar net zo goed nog iets nuttigs mee doen, dachten onderzoekers van IBM Research en de ETH Zürich.

IBM Research en de ETH Zürich hebben een energiebron ontwikkeld die tevens elektronica of zonnecellen kan koelen. Het gaat om een miniatuurversie van een zogeheten redoxflowbatterij. Per vierkante centimeter genereert deze een vermogen van 1,4 watt. Daar blijft een watt per vierkante centimeter van over als je er de energie van aftrekt die nodig is voor het rondpompen van de elektrolyten.

Een redoxflowbatterij werkt met twee elektrolytoplossingen die door afzonderlijke kanalen worden gepompt. Via een membraan ingeklemd tussen twee poreuze elektrodes voltrekken zich elektrochemische reacties die de elektrische energie opleveren. In de versie van IBM en de ETH zijn de kanaalsystemen georganiseerd in twee afzonderlijke horizontale vlakken, waarvan de wanden zijn gemaakt met een 3d-printer. Inclusief de elektrodes en het membraan ertussen is het geheel anderhalve millimeter dik.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content